MAGGEZIEN juli 2023

Klik op de afbeelding om MAGGEZIEN 07 te bekijken.

In deze MAGGEZIEN deel ik mijn bezorgdheid over de twijfel omtrent de zogenaamde waarheidsmaatschappij waarin we leven. Als het gaat zoals het nu lijkt raken we steeds verder af van een betrouwbare samenleving. Een samenleving waarin wel meningen kunnen verschillen maar niet geschermd wordt met leugens.

Als het koppel betrouwbaarheid en waarheid verder devalueert is het spoedig gedaan met onze democratische samenleving. Democratie rust mede op deze peilers. Als uitsluitend woorden van de grootste schreeuwers gaan gelden – wat ze ook roepen en niet onderbouwd- holt onze samenleving achteruit en zal – rekening houden met – en – begrip hebben voor – met een vergrootglas gezocht moeten worden. Het trumpiaans tijdperk heeft wat dat betreft hierop al een voorschotje genomen. Het gevaar van nieuwe waarheden gebaseerd op leugens en bedrog en er ‘nieuwe bijbels, korans of andere manifesten’ worden geschreven is niet denkbeelding. We krijgen dan te maken met met akelige gevolgen met een samenleving waarin het menselijke onderschikt gemaakt wordt aan strevigen van een specifieke groep. In zo’n samenleving moeten we ons zorgen maken over de menselijke maat, zowel in het ‘dagelijks’ functioneren als in termen van systemen die op enig moment onbeheersbaar blijken of sterk afhankelijk zijn van een enkeling.

Chaos World day and night | 2023 © Peter van Tuijl

Een samenleving waarin de leugen en het onbeheersbare systeem regeren. Het fenomeen kunstmatige intelligentie (AI) zal daarop eveneens van invloed zijn. Als we zien wat de huidige social media al voor markprincipes, macht en grootkapitaal hebben gezorgd dan maak je me niet wijs dat AI niet eenzelfde verdienmodel zou kunnen worden. Misschien zullen de effecten van Facebook, Twitter en andere social media hiermee vergeleken kinderspel blijken te zijn. Een wereld waarin Fake meer is dan een modewoord, moeten we niet willen!

Dus … in dit MAGGEZIEN niet echt vrolijke foto’s. Het volgende MAGGEZIEN [08] maak ik het goed met makkelijke verteerbare kost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.