# 15 ZELF in het kwadraat

JO ANN CHAUS

Jo Ann Chaus is een Amerikaanse fotograaf en woont en werkt New York. In 2016 publiceerde ze in eigen beheer “Sweetie & Hansom”. Het boek gaat over een Amerikaans gezin en geeft als het waren commentaar op familierelaties, het ouder worden en het verstrijken van de tijd, de onschuld van de jeugd, de tragische kant van een verslaving en de kwetsbaarheid van het leven. Jo Ann heeft de persoonlijke foto’s gemaakt over een periode van zeven jaar, voor en na van de tragische dood van haar zoon en broer.

Op haar website staan twee indrukwekkende series ‘Conversations with Myself‘. Het zijn zelfbeelden waarin ze de relatie onderzoekt die zij ‘met zichzelf heeft en met haar omgeving’.

© Jo Ann Chauss

Ze laat zich inspireren door gevonden en veelal oude kledingstukken, locaties die ze aantreft of naar op zoek gaat en momenten van herinnering. Het heden is in haar foto’s aanwezig en tegelijkertijd is er een soort van historisch aspect, alsof ze haar verleden en gevoelens daarover met je wil delen. Met haar foto’s neemt ze je mee buiten het directe kader van wat je ziet.

© Jo Ann Chauss

Anders dan bijvoorbeeld in het theatrale werk van Cindy Sherman [zie film stills 1974-1980 op de site van Moma] -ook zij figureerde in haar foto’s- speelt Jo Ann de rollen ‘van vrouw zijn’ op een meer metaforisch gevoelsmatig niveau.

Jo Ann en Cindy Sherman zijn van hetzelfde geboortejaar en beiden tonen met hun fotografische zelfbeelden/zelfportretten een feministische boodschap. Wat mij betreft wel op een heel eigen persoonlijke én bovenal interessant andere manier!

Neem zeker een kijkje op de website van Jo Ann Chaus. Naast de twee uitgebreide series ‘Gesprekken mij mijzelf’ is er nog veel meer te bewonderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.