GESPREKKEN MET JEZELF

Mijn vrouw zegt dat ik weleens hardop tegen mijzelf praat. Misschien doe ik dat om mezelf ergens van te overtuigen of omdat het te stil om me heen is. Ik realiseer het me niet, dus feitelijk kan er geen reden zijn om het te doen. Sommige dingen doe je zonder dat je er bij stil staat. Wat je doet gaat langs je heen. Vreemd dat anderen je dingen zien doen, waar jij geen weet van hebt en die compleet aan jou voorbijgaan.

André een subjectief portret in ‘mijn verhaal – mijn sfeer’ |© André van der Molen

Dat is geenszins het geval bij André. André is een deelnemer aan een van mijn mentoraten. Afgelopen week bracht hij een stuk of zes  foto’s mee voor zijn zelfgekozen opdracht ‘mijn verhaal – mijn sfeer’.  André wil daarbij met een zekere dramatiek op een wat indirecte wijze een verhaal vertellen. Voor het verhaal heeft hij geen concrete titel bedacht. Wij, de deelnemers en ik als coach, gaan in de komende maanden aan de hand van zijn foto’s het verhaal proberen te begrijpen. Op die manier ontstaat er voor de fotograaf, André in dit geval, een soort van open en intuïtieve werkwijze waarbij het gevoel en stemming de leidraad voor zijn serie zijn. Tot nu toe liet André al verschillende foto’s zien die iets mysterieus hadden en meer beschouwend dan informatief waren. Aan twee van zijn foto’s moest ik denken toen ik deze week de fotografe JO ANN CHAUS ontdekte. Over haar gaat de volgende inspiratieblog (#15).

André een subjectief portret in ‘mijn verhaal – mijn sfeer’ |© André van der Molen

André maakte twee wat melancholische zelfportretten. Die zelfportretten zijn veel meer dan een beetje in je zelf praten. Heel bewust een gemoedstoestand oproepen en met de camera vastleggen. Een subjectief portret maken, dat in het verhaal past dat nog niet geschreven is. Hoe complex kan het zijn.. Het is als een boek schrijven waarvan je het verhaal noch de plot kent. In ieder geval wil ik ze graag laten zien. Het zijn twee zelfportretten die een melancholische stemming tonen. André bracht ook nog een stilleven mee, de verloren pumps zoals ik de foto noem. Vooralsnog is het geen serie en duurt het nog een maand of vier voordat het verhaal ‘af’ hoeft te zijn. Mijn overtuiging is dat aan het eind van het mentoraat André met een betekenisvol verhaal op de proppen komt.

‘de verloren pumps’ © André van der Molen

Eén gedachte over “GESPREKKEN MET JEZELF”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.