HABITANT EN HABITAT

Van Utrecht CS naar de Open Universiteit aan het eind van de Croeslaan voor een vergadering. Haastig want de trein had ‘weer eens’ vertraging. Nou ja dat ‘weer eens’ staat tussen quotes omdat het eigenlijk best meevalt. We moeten niet zo papagaaien, dan valt het best wel mee. Ik passeer het grote gebouw van de bank. Vroeger schreef ik de bank nog wel met KAPITALEN maar na de treurnis die ze over ‘hard werkend’ Nederland hebben uitgestort kan het gewoon met kleine letters. Kapitalen is voor banken niet meer weggelegd. Eigenlijk zou je ze in subschrift moeten schrijven. In een flits lees ik ‘free space’ in KAPITALEN. Toevallig, de titel van de expositie die het Oostgelders Foto Collectief heeft in Hengelo. FREE SPACE, nog even. Wie heeft er allemaal vrije ruimte. Ja sinds ik niet meer werk heb ik veel vrije ruimte. Alhoewel, als ik mijn vrouw moet geloven ben ik nog meer de hort op dan dat ik mijn job deed. Habita(n)t is de titel van de expositie in de Kunstzone (vooruit een kapitaal) van de rabobank. ‘De omgeving van de mens is de medemens’ zo lees ik door het raam, geschreven op de maagdelijke wanden in de kunstzone. Kort maar krachtig, eenvoudig en toch diepgaand. Jules Deelder, wie anders, de meester van het korte gedicht bedacht deze gedachte. Ja, zou er wel een omgeving zijn als je alleen zou zijn. Wat is zo’n omgeving waard?

Na de vergadering, terug naar het CS, de bank in, links af meteen de Kunstzone in. Poeh, een Koos Breukel aan de wand en foto’s van Paulien Oltheten en ook nog de habitat van Martine Stig. Een naast fotografen ook nog veel andere kunstenaars, allemaal geïnspireerd door de ruimte, de ruimte waarin de mens vertoeft, de ruimte die de mens gegeven wordt, de ruimte die de ene mens neemt ten koste van de ander, de ruimte die pas betekenis krijgt door de medemens. Hebbes, Deelder. Heeft iedereen wel een medemens, mijmer ik. Maar dat is teveel van het goede. Ik pak de camera en richt die op het resterende stukje naar het Centraal station op de ruimte en zijn toevalligheden.

De mens met in zijn schaduw het evenbeeld……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.