Als tranen er niet toe doen

Een fotograaf die met het hart haar land toont, is Margaret Courtney-Clarke.

Wim Poland, fotograaf en bloglezer tipte me en ik stel haar graag hier voor. Volgens mij heeft ze heel wat te melden. Met name bewonder ik haar verhalende fotografie die op een visueel geweldig aantrekkelijke manier in beeld is gebracht én zich als poëzie laat ‘lezen’.

Dit boek verschijnt zeer binnenkort opnieuw.

Fotografieliefhebbers, geïnteresseerd in sociale documentaire fotografie waarbij ook nog eens heel veel emotie en gevoel komt kijken, moeten zeker eens kijken naar Margaret Courtney-Clarke [1949]. Ze werkt al meer dan 40 jaar als documentaire fotograaf en fotojournalist en onderzoekt de afgelopen 10 jaar de veerkracht van het volk in de veranderende -ook in sociaal opzicht- landschappen in haar geboorteland Namibië. Daarvoor werkte ze o.a. in Zuid-Afrika en Italië.

Het boek ‘When tears don’t matter‘ verscheen in 2023 en is inmiddels uitverkocht. De vraagprijs voor dit collectorsitem is al meer dan 150 euro (Amazon). Rond deze tijd staat een herdruk bij Steidl op stapel en gaat het boek ongeveer 70 euro kosten [Engels Hardcover, isbn 9783958298774, 2024, 240 pagina’s].

Het project OPGESLOTEN
Dit langlopende fotoproject vestigt de aandacht op de veelvuldige toepassingen van geïmproviseerde kooien om eigendommen in de barre omstandigheden van de Namibwoestijn te beperken en te beschermen. | © Margaret Courtney-Clarke
Het meisje draagt ​​een plaat schrootmetaal om een ​​schuilplaats te bouwen. Ze wil halfedelstenen verkopen aan incidentele voorbijgangers. Uit de serie ‘Lost Hope’ | Namibië juli 2015 © Margaret Courtney-Clarke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.