COMPOSITIE & STRAATFOTOGRAFIE


Tijdens mijn lezingen over straatfotografie beweer ik ten stelligste dat het bij straatfotografie in de eerste plaats gaat over de inhoud. Wat gebeurt er op dat (beslissende) moment, wat is er zo speciaal aan die situatie of wat voor een figuur is de ‘hoofdrolspeler’ in het theater van de werkelijkheid. Ik blijf bij die stelling; nog sterker als je met zorg je compositie probeert samen te stellen, ben je geheid te laat. Dat neemt overigens niet weg dat je als wat meer ervaren straatfotograaf een neus lijkt te krijgen voor hét moment én de compositie. Je denkt er niet meer over na, je doet het bijna op de automatische piloot. Toch achteraf, bij het proces van selecteren en wellicht een beetje bijsnijden, begint opnieuw de vraag in welke vorm je het ‘verhaal’ het best voor het voetlicht kunt brengen. Dus toch compositie ……..

Eric Kim is een jonge fotograaf (1988, San Francisco) die ik niet alleen geweldig hoog acht als het gaat om de (straat)fotografie maar ook om zijn levensmotto en levenswijze. Om met hem nader kennis te maken moet je zeker zijn biografie (bijgewerkt op 25 februari 2017 in Hanoi) lezen.
Hij gelooft in een wereld waar mensen met elkaar delen en zet al zijn producten online zodat iedereen deze kan downloaden en/of verspreiden. Belangeloos, zonder oogmerk van winst of iets dergelijks. Een jonge man met veel idealisme in zijn donder. Bovendien een geweldige kijker wat duidelijk wordt als je zijn vele foto’s bekijkt.

Leuk te vermelden dat Eric Kim de meeste van zijn foto’s maakt met de RICOH GRII. Een cameraatje dat ook regelmatig mijn metgezel op straat is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.