STRAATFOTOGRAFIE wat wel of niet

foto peter van tuijl/straatbeeld rotterdam 2014

Afgelopen dinsdag gaf ik een lezing over STRAATFOTOGRAFIE in FOTOGRAFENCAFE KAMPEN in de prachtige schouwburg aldaar. Een mooie belangstelling; de filmzaal was met zo’n 100 aanwezigen mooi gevuld. Om in één uur alles over straatfotografie te vertellen is natuurlijk ondoendlijk. In de meeste lezingen, die meer het karakter van een workshop hebben, is twee uur nog aan de krappe kant. Toch, de reacties achteraf gaven me de indruk dat de breedte van de lezing goed gekozen was en dat er veel inspirerende straatfotografen voorbij waren gekomen. Dé straatfotografie bestaat niet en de keuze voor het presenteren van verschillende fotografen met elk hun eigen beeldtaal bleek dus goed uit te pakken.

In de lezing komt ook aan de orde wat wel en niet mag, weliswaar in Nederland!
Daar mag wettelijk veel, heel veel zelfs. In deze tijd waar vrijheid van meningsuiting aan de orde van de (internationale) dag is, zijn wij koploper. In de meeste landen gelden heel beperkende regels m.b.t. het fotograferen op straat.
Overigens ook in de lezing kwam aan de orde het morele aspect. Elke fotograaf (net zoals elke andere kunstenaar) bepaalt wat hij/zij wel of niet wil laten zien en welke foto hij/zij wel of niet wil maken en publiceren.

Gisteren ontving ik mijn digitale nieuwsbrief van PHOTONMAGAZINE. Een aanrader, want elke week krijg je veel vak- en ander nieuws (o.a. ook vele nieuwe exposities) in je digitale brievenbus.
Deze keer een interessant artikel over de straatfotograaf dat ik u niet wil onthouden.

PhotoNmagazine heeft beslag weten te leggen op een schrijven van de Commissaris van Politie Haaglanden betreffende een klacht van iemand die werd gedwongen om een foto te wissen. De foto was gemaakt van het optreden van enkele politieagenten.

Een van de agenten sommeerde degene die de foto maakte om deze terstond te wissen. Toen de maker van de foto weigerde dit te doen werd hij aan zijn jas beetgepakt ter hoogte van de nek. De fotograaf heeft daarna onder fysieke dwang de foto verwijderd.

Het gevolg was een klacht bij de klachtbehandelaar van bureau Segbroek.

Naar aanleiding van de klacht kreeg het ‘slachtoffer’ een schrijven van de commissaris van politie waarin deze uitleg gaf waarom het optreden van de bewuste politieagent niet rechtmatig was en buiten zijn boekje was gegaan.

Klik hier voor het bewuste document. Uit privacyoverwegingen zijn de namen van de betrokkenen onherkenbaar gemaakt.
Voor wie regelmatig wordt geconfronteerd met vergelijkbare situaties is het wellicht een idee om een exemplaar van dit document in de fototas te hebben en te tonen bij ‘voorkomende voorvallen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.